Het geheim van de succesvolle toezichthouder

 

Je verlangt naar een bloeiend commissariaat, maar het blijft ploeteren. En hoe hard je ook werkt, het échte succes – dat succes waardoor alles makkelijker wordt- blijft uit.

Als je dat herkent, zullen er ongetwijfeld momenten zijn waarop je je afvraagt: “Waarom is hij/zij wel succesvol en ik niet?” Misschien schrijf je dat succes toe aan geluk (dat jij niet hebt) of aan het feit dat die ander slimmer, socialer of langer toezichthouder is dan jij. Of verklaar je jouw gebrek aan succes aan pech of verkeerde timing van jouw kant.

Dergelijke verklaringen zijn prima maar kunnen je tegenhouden om zelf het succes te bereiken dat je wilt. Want ook al zal dat nooit bewust je bedoeling zijn, voor je het weet ben je niet meer bezig met objectieve verschillen zoeken tussen jou en die ander, maar verzin je excuses waardoor jij niet in actie hoeft te komen.

Realiseer je dat er maar één echt verschil is tussen succesvolle mensen en zij die dat niet zijn: de succesvollen zijn bereid dingen te doen die anderen nalaten. Of het nu gaat om succes in je commissariaat, het creëren van die geweldige functie of het opbouwen van een bruisend netwerk, iets bereiken gaat nooit zonder slag of stoot. Daar moet je iets voor doen. En als dat makkelijk was, zou iedereen het al gedaan hebben.

Alhoewel het er aan de buitenkant uit kan zien alsof alles op iemand af komt waaien, is er achter de schermen meestal al jaren veel en hard gewerkt om dat succes te bereiken. Ik weet niet van wie deze quote precies is, maar een beroemde acteur schijnt ooit gezegd te hebben: “It took me 20 years to become an overnight succes.” Waarmee hij wilde aangeven dat het publiek dacht dat hij van het ene op het andere moment bekend geworden was, terwijl hij al 20 jaar ploeterde om succesvol te worden.

Succesvolle mensen zoeken naar mogelijkheden en oplossingen, waar minder succesvolle toezichthouders zoeken naar verklaringen waarom ‘het’ niet lukt. Waar de een geen commissariaat krijgt omdat het lag aan de selecteur, belt de ander er achteraan om de reden te achterhalen. Waar de een niet aan een training begint omdat ze alles al weet, schrijft de ander zich in voor een cursus om te zien wat hij/zij nog wél kan leren. En waar de een blijft hangen in ‘geen zin in een coach’, vindt de ander een weg om in zichzelf en zijn commissariaat te investeren. Succesvolle toezichthouders doen niet aan excuses.

Succesvolle toezichthouders vallen en staan steeds opnieuw weer op omdat ze een brandend verlangen hebben hun doel te bereiken. Succesvolle toezichthouders hebben net zoveel tegenvallers als ieder ander. Alleen laten zij zich er niet door stoppen. Hun brandende verlangen – ongeacht of dit een verlangen is om ertoe te doen, of vanwege de status of naar een betere wereld – zorgt ervoor dat ze door kunnen gaan, waar anderen opgeven.

Succesvolle toezichthouders voelen zich op ieder moment een beginner en staan open voor anders denken en veranderingen. Ze worden er creatief van en het bedrijf wordt er, net als zij, succesvol door.
Met succes toezicht houden betekent dat je voortdurend aan het groeien bent, zowel voor het bedrijf als persoonlijk. Jezelf ontwikkelen is los komen uit wat vertrouwd voor je is, met alle oncomfortabele gevoelens die daarbij horen. Als je succesvol wilt zijn, kun je er het beste voor zorgen dat je jezelf comfortabel gaat voelen bij het feit dat je je niet comfortabel voelt.

Als jij niet het succes hebt – in welke vorm dan ook – waar je naar verlangt, dan zullen de antwoorden op deze drie vragen je helpen:

1. Wat is jouw brandende verlangen?
Wat wil je zo graag bereiken in je commissariaat dat je bereid bent hiervoor dingen opzij te zetten?

2. Heb je verklaringen of excuses voor het feit dat je (nog) niet hebt (bereikt) wat je nastreeft?
Ga na wat je verklaringen precies zijn en onderzoek of het geen excuses of smoesjes zijn. Smoesjes zodat je niet uit je comfort zone hoeft te komen en onzichtbaar kunt blijven. (Ik noem het hier even tussen neus en lippen door, maar vergis je niet in de hoeveelheid toezichthouders die niet de stappen zetten die nodig zijn, enkel en alleen omdat ze (onbewust) bang zijn boven het maaiveld uit te komen).

3. Waar blijf je hangen in je comfort zone?
Alleen dingen die je eerder niet deed, zullen je helpen andere resultaten te bereiken dan je tot nu toe hebt bereikt. Voel je je niet bij elke vergadering (een klein beetje) oncomfortabel? Dan ben je niet bezig je grenzen te verleggen en te groeien!

Kortom: wat ga jij anders doen om WEL te bereiken waar je naar streeft?

En wat zijn jouw ervaringen hiermee? Hoe bereik jij succes of wat is jouw geheim als toezichthouder? Dat lees ik graag hieronder in je reactie, of op LinkedIn of Twitter @CaroWijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *