Op allerlei fronten functioneren toezichthouders en commissarissen niet meer zoals we dat graag zouden willen. We moeten echter afstand gaan nemen van wat in de afgelopen jaren gangbaar is geworden, namelijk dat toezicht houden maar over één ding gaat en dat is winst maken. Dat heeft alles te maken met die oude dominante hiërarchische structuur, waarin financiële control centraal staat en mensen vooral moeten uitvoeren wat anderen hebben bedacht.
In de vele discussies onder toezichthouders is dit geen nieuw perspectief, maar wat wél opvalt is dat toezichthouders als groep zelf nauwelijks het initiatief nemen. ‘Politiek Den Haag’ en contracteerders (zorgverzekeraars, investors in de culturele sector enz.) voeren de druk op middels voorschriften en wetten, wat diezelfde toezichthouders dan weer verafschuwen.
De vraag is in feite welke toezichthouders hebben het lef om hun handelen te plaatsen in het maatschappelijk perspectief, en zorgen dat mensen kunnen leven en werken op een manier die past bij wie ze zijn in deze tijd? Heb jij die daadkracht om zaken echt te veranderen?
Gelukkig is al een nieuwe set van mogelijkheden binnen handbereik: Het Nieuwe Toezicht Houden. Het is geen nieuw model, maar een nieuwe zienswijze.
Het belangrijkste voor toezichthouders is te luisteren met open vizier naar deze nieuwe ideeën en die in de realiteit te brengen. Dat is waar het de komende periode over gaat en wat er moet gebeuren. Vanuit positief denken en acteren, wordt de bestuurscultuur beter.
Wat is er voor de moderne onafhankelijke toezichthouder nu mooier dan dat? Zelf je eigen vak inhoud geven, in plaats van je de regels voor te laten schrijven door een ander?
Om dat te organiseren en het beste uit jezelf, jouw collega toezichthouders en jouw organisatie te halen, hebben we geen zware cultuurtrajecten of ingewikkelde trainingen nodig. Het vraagt om terug te gaan naar de kern, terug naar de vraag “Waar sta je voor?” en daarin de eerste stap te willen zetten.
Waarom doe je wat je doet en hoe kun je dat beter doen en voor wie?
Maar ook ervoor zorgen dat er een interactieve organisatie ontstaat.
Het zijn veel kleine stappen die leiden tot een groot(s) resultaat.
Het gaat er als toezichthouder om dat je anders kunt kijken naar organisaties én de mensen die erin werken.
Dat je als toezichthouder met meer verbondenheid je werk doet.
Dat je daarmee meer waarde toevoegt aan de klanten.
Maar de vraag is hoe doe je dat dan als toezichthouder of RvT?
Regelmatig ben ik met toezichthouders bezig met het werken vanuit waarden. Waarden geven de verbinding in de organisatie. Als de waarden zijn afgestemd op de ambitie en de doelen van de organisatie, dan werken ze als een katalysator. Alle neuzen in de organisatie gaan dezelfde kant op. Klanten en de omgeving gaan dit herkennen en dit levert ruimte en nieuwe kansen op.
In deze tijden van behoorlijke druk en turbulentie is het goed om zelf een ankerpunt te hebben en inspiratie op te doen.
De Erkende Toezichthouder start weer een nieuwe cyclus van de opleiding Op weg naar Nieuw Toezicht, voor ambitieuze toezichthouders en commissarissen die zich willen verdiepen in de praktijk van Het Nieuwe Toezicht Houden.
Heb jij het lef om te willen veranderen? Schrijf je in.