Drie persoonlijke stappen die nodig zijn voor jouw rol als jonge toezichthouder

Zo’n vijftien jaar geleden stapte ik zelf voor het eerst een Raad van Toezicht binnen. Practice what you preach, vind ik. In de jaren die volgden, heb ik veel mogen leren. Over mezelf als persoon, over mezelf als professional… Maar eenvoudig was dat zeker niet altijd. Als ik het vergelijk met de huidige tijd, zie ik dat jonge toezichthouders nu in een veel warmer bad terechtkomen dan ik destijds. En dat gun ik ze ook. Want juist die jonge generatie toezichthouders tot 40 jaar komt met andere, goede kwaliteiten!

De afgelopen jaren heb ik onwijs veel geleerd als het gaat om hoe deze jonge generatie toezichthouders omgaat met toezicht nieuwe stijl. Mijn ontdekkingen deel ik graag met je. Welke stappen in je persoonlijke ontwikkeling zijn nodig voor jouw rol als jonge toezichthouder?

1. Laat je leiden door nieuwsgierigheid

De jonge generatie toezichthouders komt vaak per toeval met het vak in aanraking, bijvoorbeeld omdat iemand je erop wijst dat het mogelijk iets voor je is. Vervolgens verdiep je je in het toezicht houden en kom je bij ons terecht. Wat ik daarna zie, is een hoop nieuwsgierigheid. Je wilt leren wat het vak inhoudt en graag goede gesprekken voeren over allerlei dilemma’s in de praktijk.
Deze nieuwe generatie richt zich vooral op leeftijdsgenoten en dat maakt die gesprekken heel intens en diepgravend. Voor mij is het ontzettend leuk om de jonge mensen in dit proces te mogen begeleiden. Ik leg hun wijze van optreden dan naast die van de klassieke toezichthouder, en laat hen ervaren hoe je daarmee om kunt gaan. Klassieke toezichthouders zijn bijvoorbeeld meer hiërarchisch ingesteld, en ze vinden dat de jongere toezichthouders van hén moeten leren (en dus niet of nauwelijks andersom!). Bij de jongere generatie merk ik een positieve nieuwsgierigheid: ze staan open om te leren van anderen, maar willen ook hun eigen plek innemen. Een ontwikkeling die ik graag stimuleer.

2. Profileer je met zelfvertrouwen

De jonge generatie toezichthouders is positief kritisch op zichzelf. En dat is leuk om te zien. Vaak krijg ik vragen als: ‘Hoe word ik serieus genomen? Hoe profileer ik mezelf vanuit de rol van  toezichthouder? Hoe zorg ik ervoor dat ik vanuit mijn eigen kracht kan optreden, en kan laten zien dat ik er echt sta?’. Daarmee laat je zien dat je wilt leren, maar dat er ook nog beperkende overtuigingen zitten bij jezelf. We onderzoeken die beperkende overtuigingen, om die vervolgens om te buigen naar positieve eigenschappen. Daarom werk ik met deze jonge generatie toezichthouders onder andere aan hun zelfvertrouwen. We kijken bijvoorbeeld ook naar de verschillende generaties toezichthouders, waarbij ik hen de vraag stel: wat is de kracht van de ene generatie, en wat van de andere generatie? Op die manier wil ik hen laten ervaren dat ook zij, in wie ze zijn en welke vaardigheden ze in huis hebben, van toegevoegde waarde zijn in een RvT.  En er komt in onze academie altijd een jonge toezichthouder spreken. Diegene vertelt dan waar hij of zij tegenaan liep, en welke learnings hij of zij eruit heeft gehaald.

3. Leer door te doen

Tot slot merk ik dat de jonge generatie toezichthouders vooral doeners zijn. Je wilt niet eindeloos in de boeken zitten, maar ook leren van ervaringen. Dat stimuleer ik graag. Via het traineeship, dat in de opleiding zit, doe jezelf een jaar lang ervaringen op in een RvT. En zo is de stap naar een toezichthoudende rol snel genomen.
Wat ik ook leuk vindt aan deze generatie is dat ze altijd kritisch blijven op het vak. Ze willen er écht plezier uit kunnen halen. Tijdens het traineeship kun je in een intervisiegroep van RvT-leden je ervaringen delen. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben een toezichtplan aan het ontwikkelen, maar hoe krijg ik die ene collega mee..?’ Daar praten we dan in de intervisiegroep over. Door te doen en door hele specifieke situaties aan te kaarten, leer je immers het snelst. En dat is wat deze jonge generatie toezichthouders wil.

Meer weten? Tijdens de module Het verschil maken in de RvT (Opleiding Superbvisors tot 40 jaar) gaan we dieper in op hoe de wereld van toezicht aansluit bij jouw interesses. Je kunt je ook meteen inschrijven

Voor vragen mag je altijd contact opnemen met Caroline Wijntjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *