Vrijwel elke commissaris of toezichthouder heeft wel eens twijfel over zijn of haar eigen toegevoegde waarde. Dat je bijvoorbeeld niet weet hoe je kunt door vragen om de juiste informatie van de bestuurder te krijgen. Of dat je onzeker bent of die rol nu bij de bestuurder hoort of bij jou als toezichthouder. Of je bent bang dat je te ´dikke maatjes´ gaat worden met een collega toezichthouder, en daarmee je onafhankelijkheid verliest. Of je collega steeds niet durft aan te spreken op zijn gedrag, omdat dit de relatie juist kan schaden. Wie kan jou hierbij faciliteren? Ik merk in mijn dagelijks werk dat veel mensen heel concreet aangeven dat ze eigenlijk niet goed weten hoe ze hun eigen professionaliteit kunnen aanpakken, zodat je er daadwerkelijk toe doet.
Je bent niet de enige! Toch hoeft dit niet zo te zijn. Je kunt leren hoe jij als commissaris waarde toevoegt. Dat je wéét hoe je kunt door vragen bij de bestuurder, of dat je met de bestuurder in alle opzichten een goede relatie hebt. Of dat je wéét hoe om te gaan met integriteitsproblemen, of onafhankelijk de juiste informatie voorhanden hebt. Ik noem zo maar enkele voorbeelden. Kortom dat je niet meer hoeft te worstelen met welke situatie dan ook in je commissariaat! Dat je ertoe doet! Is dat te idealistisch gesteld? Nee, het is een kwestie van weten welke stappen je moet doorlopen en bij de uitkomsten van die stappen ervoor zorg dragen dat je de juiste ondersteuning krijgt.
Hoe komt het dat veel toezichthouders en commissarissen het verwarrend vinden om de beste aanpak te kiezen voor een succesvol commissariaat? Dat komt door hoe er de afgelopen jaren is omgegaan met het professionaliseren van het vak commissaris. Er zijn verschillende instituten die opleidingen hebben gestart. De nadruk ligt daarbij vooral op kennis en het uitwisselen van ervaring. Maar de vraag is of kennis en ervaringen uitwisselen jou persoonlijk wel helpen om een effectieve en succesvolle toezichthouder of commissaris te worden! Want uit onderzoek blijkt dat veel van ons handelen wordt bepaald door ons gedrag, karakter en drijfveren. Dat stelde ook Jaap de Winter in het congres over ´Toezicht houden in de toekomst´. Wil je succesvol worden in je commissariaat, dan zul je je eigen persoonlijkheid en je vaardigheden nader moeten bekijken.
Hoe weet je nu wat bij jou past in je volgende stap naar succesvol toezichthouderschap? Ik hou de vakliteratuur toch wel zo’n beetje bij, en ik kan me vergissen, maar er staat nergens geschreven hoe je erachter kunt komen wat jou persoonlijk past in je volgende stap naar succesvol toezichthouderschap. En daar gaat het uiteindelijk toch om? Dat jij ertoe doet?
Hoe gemakkelijk is het als jij, gewoon thuis of op welke plek dan ook, erachter kan komen waar jij in je ontwikkeling als toezichthouder staat? Dat je direct inzicht krijgt in wat je in voldoende mate in huis hebt en wat je nog kunt verbeteren? Dat er, zeg maar een foto van je wordt gemaakt. Op basis hiervan kun je namelijk zien welke verbeteringen je op welke wijze aan wilt pakken. Is dat een cursus, kun je beter vaardigheden oefenen, juist ervaringen uitwisselen of draait het bij jou om de sociale interactie, karakters en drijfveren? Een combinatie is ook heel goed mogelijk.
Welke 3 stappen moet je doorlopen op weg naar een succesvol commissariaat?
1. Wees je bewust van je eigen mindset. Beschouw het toezicht houden als een vak, en je commissariaat niet als één of ander bijbaantje. Ook al is dat het wel.
2. Vul een online vragenlijst over persoonlijkheidskenmerken en drijfveren in, die wetenschappelijk is onderbouwd én speciaal ontwikkeld is voor toezichthouders en commissarissen. In combinatie met een feedback gesprek leer je welke stappen je dan moet doorlopen om succesvol toezicht te houden. Het kan de start zijn van een professioneel commissariaat.
3. En de laatste stap is: zoek een individuele coach, die expert is op het gebied van toezicht houden en de problemen en situaties in de raad zelf heeft ervaren.
Wil jij je eigen professionaliteit aanpakken? Of wil je weten waar je staat als (potentiële) commissaris of toezichthouder in je ontwikkeling? Schroom niet om contact met me op te nemen.
Waardeer je dit artikel? Geef het door via LinkedIn of Twitter @CaroWijn of geef een reactie hieronder. Nog een fijne dag vandaag!