Verdiepingsmodule Duurzaamheid en waardecreatie

Duurzaamheid. Alle bedrijven en organisaties hebben ermee te maken. Sommigen zetten een bijdrage aan de maatschappij in als centraal thema bij het formuleren van de bedrijfsstrategie, anderen willen los van hun bedrijfsresultaat ook een bijdrage leveren aan een concreet thema als het bestrijden van klimaatverandering, en weer anderen willen gewoon voldoen aan wet- en regelgeving of aan de duurzaamheidseisen van hun klanten. Het gaat steeds meer een integraal onderdeel uitmaken van bedrijfsprocessen en daarmee ook van toezicht. Dit zien we ook terug in de vigerende Corporate Governance Code.

Duurzaamheid raakt ook de rol van de toezichthouder. Het maken en uitvoeren van beleid op het gebied van duurzaamheid is de verantwoordelijkheid van de bestuurder, maar hoe houd je hierop effectief toezicht? En wat als je bestuurder of je collega RvT/RvC-leden hiervan de noodzaak (nog) niet inzien? Welke risico’s loopt de organisatie op dit gebied? Hoe zet je duurzaamheid op de agenda van de RvT/RvC?

Steeds meer bedrijven publiceren naast het financiële jaarverslag ook een MVO-verslag, of brengen de financiële en niet-financiële prestaties samen in een geïntegreerd verslag. Hoe beoordeel je als RvC/RvT een dergelijk verslag voordat je daar je goedkeuring aan verleent?

Het doel van deze verdiepingsmodule Duurzaamheid en waardecreatie is je in staat te stellen als toezichthouder het onderwerp te agenderen en het gesprek hierover aan te gaan met je collega’s en het bestuur, vanuit de verschillende rollen als toezichthouder. Je gaat in deze verdiepingsmodule concreet de volgende stap zetten die past bij het bedrijf of de organisatie waarop je toezicht houdt.

Voor wie?
Inzicht en kennis over duurzaamheid en waardecreatie zijn van belang voor iedere toezichthouder of commissaris, ongeacht de portefeuilleverdeling in de RvC/RvT. Duurzaamheid en waardecreatie dient op een integrale wijze ingebed te zijn in organisaties, en dus ook in het toezicht daarop. Dit is daarom ook geen opleidingsmodule voor een “commissaris duurzaamheid”. Het is een verdiepingsmodule voor mensen die op dit moment actief zijn in een RvC of RvT en die een (door)start willen maken met toezicht op duurzaamheid en waardecreatie voor hun bedrijf of organisatie.

Wat vragen we van je?

 • Doornemen van lesmateriaal ter voorbereiding en uitvoeren van een korte opdracht (2 tot 3 uur)
 • Actief bijwonen van een bijeenkomst om verdiepende kennis en inzichten uit te wisselen met collega toezichthouders en commissarissen, en de eerste eigen stap voor te bereiden
 • Starten met het toepassen van je eerste stap in de praktijk
 • Actief bijwonen van een dagdeel om je ervaringen te bespreken en eigen vervolgstappen uit te werken

Wat levert het jou op?

 • Handvatten om duurzaamheid en lange termijn waardecreatie te agenderen in de RvC/RvT.
 • Inzicht in de rol, taak en verantwoordelijkheid van de toezichthouder bij duurzaamheid en waardecreatie.
 • Inzicht in de trends en de wettelijke kaders inzake duurzaamheid.
 • Inzicht in de risico’s en kansen die duurzaamheid en waardecreatie bieden.
 • Inzicht in toezicht op het duurzaamheidsbeleid en de borging daarvan in de organisatie.
 • De kunst de juiste vragen te stellen en de antwoorden van de bestuurder / CEO goed te beoordelen.
 • De bestuurder / CEO goed kunnen adviseren als evenwaardige sparringpartner.

Deze verdiepingsmodule start met het vooraf lezen van het e-book Toezicht op duurzaamheid en waardecreatie, zodat iedereen met dezelfde basis begint.
Dit e-book is ook los te bestellen voor € 49,95 excl. btw.

Wie is de docent?
Marjolein Baghuis ondersteunt vanuit Change in Context bedrijven en organisaties met hun duurzaamheidsstrategie en –communicatie, vanuit een brede ervaring in het bedrijfsleven en NGO’s. Zij is toezichthouder bij Bibliotheek Amstelland en voorzitter van de Kring Duurzaamheid bij alumnivereniging Nyenrode.

Je investering is slechts € 799,- excl. btw voor het lesmateriaal en de interactieve bijeenkomsten. Een korte telefonische intake maakt deel uit van deze verdiepingsmodule. Het doel van dit intakegesprek is om je professionele achtergrond en je persoonlijke leerdoelen te bespreken.

Data en locaties 2018/2019:

De 2e editie nabij Amsterdam:
Sessie 1: vrijdag 2 november van 13.00 tot 17.00 uur
Sessie 2: vrijdag 14 december van 14.00 tot 16.30 uur


De locatie is het dijkhuis Werk aan de Winkel in Abcoude. Prachtig gelegen op een steenworp afstand van Amsterdam, met veel rust, ruimte en  het meanderende riviertje de Winkel met zijn rietkragen. Met gratis parkeergelegenheid.

 

 

De 3e editie nabij Utrecht:
Sessie 1: vrijdag 1 februari van 13.00 tot 17.00 uur
Sessie 2: vrijdag 15 maart van 18.30 tot 21.00uur

De locatie is Landgoed Drakenburg in Baarn. Een lommerrijk landgoed met een rijke geschiedenis die uitnodigt tot aandacht voor dat wat belangrijk is. Tijdens de break kunt u wandelen rond de natuurvijver. Goed bereikbaar via de A1 en de A27. Gratis parkeren op eigen terrein.

 

De 4e editie nabij Amsterdam:
Sessie 1: donderdag 4 april van 13.00 tot 17.00 uur
Sessie 2: donderdag 23 mei van 18.30 tot 21.00 uur

De locatie is het dijkhuis Werk aan de Winkel in Abcoude. Prachtig gelegen op een steenworp afstand van Amsterdam, met veel rust, ruimte en  het meanderende riviertje de Winkel met zijn rietkragen. Met gratis parkeergelegenheid.

 

De 5e editie nabij Den Bosch:
Sessie 1: maandag 16 september van 13.00 tot 17.00 uur
Sessie 2: maandag 4 november van 18.30 tot 21.00 uur

De locatie is Landgoed Huize Bergen in Vught, een monumentale villa die verscholen ligt in een prachtig park met eeuwenoude bomen. Met gratis parkeergelegenheid.

 


Heb je interesse
in deze verdiepingsmodule Duurzaamheid en waardecreatie, incl. het e-book? Schrijf je dan hier in.

Wil je alleen het e-book Toezicht op duurzaamheid en waardecreatie bestellen?
Bestel het boek dan hier.

Meer informatie
Wil je meer informatie? Of wil je deze verdiepingsmodule in-company organiseren? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

Reacties zijn gesloten.