Oriëntatieseminar: Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden

 

Wil jij je oriënteren op de functie van toezichthouder op zodanige wijze dat die voor je gaat ‘leven’?  Wil je bovendien zélf de dynamiek ervaren uit de toezichtpraktijk? Dan is dit oriëntatieseminar echt iets voor jou, want we gaan veel dieper dan menig ander!

Is toezicht houden nieuwe stijl iets voor mij? Welke kwaliteiten heb je er voor nodig? Wat doet een toezichthouder precies? Welke risico’s loop je? Hoe word je toezichthouder?
Zomaar een paar vragen die ik regelmatig hoor van mensen die meer willen weten over toezicht houden, en die overwegen om deze stap te zetten. Heel legitiem, want er bestaat geen erkend diploma voor toezichthouders en commissarissen in Nederland.

Kijk hier wat deelnemers van het dagseminar vonden

Kijk hier naar dit filmpje wat deelnemers van het dagseminar vonden

Er dienen zich echter voor talentvolle vakgerichte professionals juist NU kansen aan! Steeds vaker wordt er vanuit Raden van Toezicht of Raden van Commissarissen een beroep gedaan op de nieuwe generatie omdat die eigentijdse denkbeelden hebben over o.a. netwerkorganisaties, digitalisering, big data, waardecreatie en innovatievermogen van organisaties en ondernemingen. Bovendien zakt de gemiddelde leeftijd fors en zie je inmiddels toezichthouders vanaf 25 jaar toetreden tot een RvT of RvC.

Reactie van een klant:
Na onderzoek op internet sprak de website van De Erkende Toezichthouder me aan, omdat het leek aan te sluiten bij mijn behoefte om eigentijds toezicht te verkennen vanuit de bestuurdersrol. Juist op het moment dat we bij Van der Valk bezig zijn met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vitality-hospitality diensten. Het programma was heel effectief en ik kon al mijn vragen kwijt. Het gaf me bovendien goede handvatten om daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Dat je het geleerde ook direct kon toepassen is een verrijking. En Caroline Wijntjes weet bovendien goed met de groepsdynamiek om te gaan. Ik ben naar huis gegaan met een hoop aantekeningen die direct toepasbaar zijn.
Elfi van der Valk, management familie van der Valk hotel Tiel, bestuurder van der Valk Vitaal en Van der Valk Care

Als je overweegt om toe te treden tot een RvT of RvC, gaat dat voor jonge én ervaren professionals soms met twijfel gepaard.
Immers, de laatste jaren komen regelmatig schandalen naar boven die de vraag oproept welk risico je loopt. Of je vraagt je af welke ‘capabilities’ je nodig hebt, en of je past in het nieuwe bloed dat hard nodig is bij raden van toezicht.

Wat je ook beslist, de eerste stap is te weten of toezicht houden nieuwe stijl bij je past. Pas dán kun je een overwogen een besluit nemen of je investering voor een opleiding tot toezichthouder of commissaris de moeite waard is. Ontdek hoe de wereld van het toezicht houden in elkaar zit, welke trends er op dit moment zijn, en welke kennis & vaardigheden je al in huis hebt en welke opleiding in toezicht het beste past bij jou.

Reactie van een klant:
“Een vriendin wees me op het oriëntatieseminar en vroeg me of dit niet iets voor mij was. Het pakte zeer positief uit. Je werd meegenomen in de stappen die je keuze kunnen bepalen, en aan het eind kun je het toezicht houden “uitproberen”. Met name door het sluitstuk was het seminar voor mij helemaal ‘rond’. Het maakt dat ik erg nieuwsgierig en leergierig ben geworden naar het vak van de toezichthouder”.
Anne-Marijke van Dijk, Jurist Rabobank Nederland

Het is geschikt voor iedere talentvolle professional op strategisch niveau, dus ook als je zelf geen bestuurder bent (geweest). Ongeacht voor welke sector of type onderneming je toezichthouder zou willen worden, van grote private bedrijven tot aan kleine instellingen. Je krijgt precies díe bagage mee, die je nodig hebt om voor jezelf de afweging te maken of toezicht houden nieuwe stijl voor jou de volgende stap is.

Voor wie is Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden geschikt?
Voor mensen die:

 • op een efficiënte manier (tijdsbesteding 1 dag, naar keuze 1 dagdeel thuis) willen ervaren of toezicht houden bij je past, vóórdat je een (dure) opleiding gaat volgen
 • zelf willen proeven van het werk dat een toezichthouder doet
 • een eigentijds beeld willen krijgen bij de functie van toezichthouder nieuwe stijl
 • vragen hebben over het (krijgen van) werk van de toezichthouder
 • zich afvragen hoe je een commissariaat kunt combineren met je hoofdfunctie
 • willen weten waar je op moeten letten bij het selecteren van een opleiding die bij jou past

Reactie van een klant:
“Ik kwam De Erkende Toezichthouder tegen op LinkedIn. De aanleiding was dat ik wilde onderzoeken of dit een goede nieuwe stap is in mijn persoonlijke ontwikkeling, en ook om kennis op te doen van ‘de gedachten’ die toezichthouders hebben.
Toen ik echter vooraf het lesmateriaal had gelezen, was ik al ‘om’.
Het programma vond ik erg goed, met een uitstekende mix tussen theorie en casuïstiek.
De groep was ook erg dynamisch en leuk. Ik ben naar huis gegaan met extra kennis, enthousiasme én een netwerk. En, met de wetenschap dat toezicht houden inderdaad bij me past!”
Max Ruiters, Recruiter / Partner Delfin Public BV

Bovendien gaat deze oriëntatie veel dieper dan menig ander. De vooraf aangeboden informatie zorgt er immers al voor dat iedere deelnemer dezelfde basis in huis heeft als je deze orientatie volgt! Juist dit maakt dat er heel veel ruimte is voor interactie, casussen en onderlinge vragen en discussies.
Door deel te nemen aan een groep zitten er meestal wel vragen bij waar jezelf niet aan gedacht hebt. De groep bestaat uit maximaal 10 deelnemers.
Kortom dé plek waar je al je vragen over toezicht houden nieuwe stijl en hoe je toezichthouder of commissaris wordt kwijt kunt.

Wat levert Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden jou op? Je

 • leert de dynamiek van de functie van de toezichthouder kennen én ervaren
 • krijgt een beeld van de capabilities die een toezichthouder nodig heeft
 • ervaart welke motivatie de meeste toegevoegde waarde heeft voor de organisatie
 • ziet welke bestuursvormen intern toezicht kent, inclusief de governance code of de codes voor goed bestuur
 • begrijpt wat er van je als toezichthouder nieuwe stijl wordt verwacht, wat de taken en de verantwoordelijkheden zijn
 • onderkent de risico’s van het vak van toezichthouder

Reactie van een klant:
“Ik kwam Caroline tegen op een ontbijtsessie van VNO-NCW, en haar verhaal sprak me enorm aan. Het leidde ertoe dat ik graag meer informatie wilde en verdieping zocht over het vak van de toezichthouder.
Het was zeer stimulerend, en ik ontdekte bij mezelf een nieuwe behoefte om me nog verder in deze richting te ontwikkelen en ga door met de basismodule ‘Op weg naar Nieuw Toezicht’.
Muriël Thijssen, Director DSM FIT

 Studievormen seminar: blended learning of traditioneel
‘Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden’ is een seminar waarin ik je meeneem in de dynamische wereld van de toezichthouder nieuwe stijl. De lesstof omvat twee dagdelen en we bieden het seminar in twee vormen aan:

 1. Op de traditionele manier: een dagprogramma op een van de 10 locaties verspreid over het land.
 2. In de vorm van blended learning: de lesstof krijg je online aangeboden (ca. 3 uur zelfstudie), in combinatie met een dagdeel op een locatie oefenen als toezichthouder met praktijksituaties.

Bepaal wat bij je past
Kies je voor blended learning, dan ga je met de theorie van de lesstof aan de slag op een  tijdstip dat jou het beste uitkomt. Deze zelfstudie duurt gemiddeld circa 3 uur. Je hebt een jaar toegang tot onze online omgeving en kunt het lesmateriaal, waaronder filmpjes, zo vaak bekijken als je wilt. In het dagdeel daarna ga je ervaren hoe het is om in de rol van toezichthouder op te treden. Behandeling van casussen uit de praktijk en discussiëren doe je samen met andere deelnemers onder leiding van een docent (variant 2).

Gaat je voorkeur uit naar contact en interactie met docent en gelijkgestemde deelnemers gedurende een hele dag, dan kies je voor het dagprogramma (variant 1).


Locaties en data
2019:

De 46e editie: woensdag 13 maart 2019 nabij Utrecht (VOL)

 

De locatie is Postillion Hotel Utrecht Bunnik, een moderne en comfortabele accommodatie aan de A12, nabij de A27 en knooppunt Lunetten.  Gratis parkeren.
Blended learning: thuisstudie + oefendagdeel van 13.30 tot 16.30 uur.

 

De 47e editie: woensdag 20 maart 2019 nabij Utrecht

 

De locatie is Landgoed Drakenburg in Baarn. Een lommerrijk landgoed met een rijke geschiedenis die uitnodigt tot aandacht voor dat wat belangrijk is. Tijdens de break kunt u wandelen rond de natuurvijver. Goed bereikbaar via de A1 en de A27. Gratis parkeren op eigen terrein.
Blended learning: thuisstudie + oefendagdeel van 18.30 tot 21.30 uur.

 

De 48e editie: dinsdag 16 april 2019 nabij Amsterdam

 

De locatie The Waverly House in Ouderkerk a/d Amstel ligt aan het riviertje de Waver in een mooi rustig natuurgebied met uitzicht op de Zuidas van Amsterdam. Gratis parkeren.
Dagprogramma van 10.00 tot 16.00 uur. 

 

De 49e editie: donderdag 16 mei 2019 nabij Utrecht (VOL)

 

De locatie is Postillion Hotel Utrecht Bunnik, een moderne en comfortabele accommodatie aan de A12, nabij de A27 en knooppunt Lunetten.  Gratis parkeren.
Blended learning: thuisstudie + oefendagdeel van 13.30 tot 16.30 uur.

 

De 50e editie: woensdag 8 mei 2019 nabij Maastricht

 

De locatie is het luxe kasteelhotel Chateau St. Gerlach in Valkenburg dat wordt omgeven door uitgestrekte parken, een wijngaard, kruidentuinen, bijenstallen en een kerk met fresco’s uit de 18e eeuw. Een aantrekkelijke accommodatie in het prachtige Geuldal met gratis parkeren voor de deur.
Blended learning: thuisstudie + oefendagdeel van 18.30 tot 21.30 uur.

 

De 51e editie: zaterdag 29 juni 2019 nabij Utrecht

 

De locatie is Landgoed Drakenburg in Baarn. Een lommerrijk landgoed met een rijke geschiedenis die uitnodigt tot aandacht voor dat wat belangrijk is. Tijdens de break kunt u wandelen rond de natuurvijver. Goed bereikbaar via de A1 en de A27. Gratis parkeren op eigen terrein.
Blended learning: thuisstudie + oefendagdeel van 10.00 tot 13.00 uur.

Je investering is € 299,- excl. BTW.
Volg je de blended learning variant dan krijg je een jaar lang toegang tot onze online leeromgeving, en kun je het lesmateriaal, waaronder filmpjes, zo vaak bekijken als je wilt.
Volg je het dagprogramma dan is dat inclusief lunch, en krijg je het veel verkochte e-book Hoe word je toezichthouder ter waarde van € 49,95 erbij! Vol praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Heb je interesse?
Geef je hier op voor Alles wat je wilt weten over toezichthouder worden. Je kunt kiezen tussen de blended learning variant met 1 dagdeel zelfstudie en 1 dagdeel groepsbijeenkomst, of voor het dagprogramma van 2 dagdelen. Bij de data en locaties hierboven zie je wanneer welke variant wordt georganiseerd.
Na ontvangst van je inschrijving ontvang je eerst een factuur. Als je betaling binnen is, ontvang je het online lesmateriaal (variant 1) of het e-book (variant 2) en wordt je definitief geplaatst.

Meer informatie
Wil je meer informatie over dit oriëntatieseminar? Neem dan contact met me op.
Als je al weet dat toezicht houden bij je past, kun je starten met onze Erkende Opleiding tot Toezichthouder Nieuwe Stijl.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *