Verdiepingsmodule De juiste vragen stellen; het lijkt zo simpel!

Vragen stellen doen we dagelijks, maar bereiken we er ook ons doel mee? Vragen stellen heeft alles te maken met actief luisteren en interpreteren. Maar ook met ‘Stel ik wel de juiste vraag?’
Goed doorvragen ervaren de meeste toezichthouders als een van de lastigste aspecten in hun werk, blijkt uit onderzoek*. Je oordeel uitstellen en de ander tot nadenken bewegen of inspireren. Doorvragen is nodig, want daarmee kom je sneller tot de kern, krijg je scherper zicht of het effect dat je wilt bereiken.

In de stap naar nieuw toezicht komt het stellen van vragen in een ander perspectief te staan. De toezichthouder werkt dan immers veel meer samen met de bestuurder, reflecteert meer en zijn rol als sparringpartner is groter. In het klassieke toezicht ligt de focus veel meer op harde feiten en cijfers en daarmee op de controlerende rol.
Om effectief te kunnen zijn in uw vragen is het onder andere van belang dat u als toezichthouder kunt schakelen op de communicatiestijl van uw gesprekspartner, de bestuurder.

Hoe stel je vragen vanuit vertrouwen aan een bestuurder? Maar ook: welke vragen stel je in het kader van het “implementeren en waarborgen van een cultuur die gericht is op de lange termijn waardecreatie”, zoals de hernieuwde Corporate Governance Code van ons vraagt?

In deze verdiepingsmodule, die interactief is, leer je:

  • welke communicatiestijl je van nature hanteert?
  • wanneer deze stijl effectief is en wanneer niet
  • luisteren op verschillende communicatieniveaus
  • een vraag te stellen op de juiste manier
  • krachtige vragen te stellen
  • hoe je een reactie op jouw vraag herkent en interpreteert
  • je eigen vraagtechnieken te verrijken
  • hoe je de communicatie binnen je RvT bespreekbaar maakt

Bij de oefensessie kun je je eigen dilemma’s nog eens uitgebreid oefenen hoe er met een andere communicatiestijl een andere uitkomst mogelijk was geweest. Dit door verschillende soorten vragen te stellen en te luisteren op verschillende communicatieniveaus. Na deze verdiepingsmodule ben je uitstekend in staat om als toezichthouder via vraagtechnieken goed te kunnen beïnvloeden.

Wie is de docent?
Elma Hafkamp
Senior docent Bedrijfskunde NHL Stenden;
Lid RvT OPO Steenwijkerland;
lid RvT Zorggroep Noorderboog en
lid RvT Proloog
Je investering voor deel a + b is slechts €799,- excl. btw.  Wil je daarna nog eens extra oefenen, maak dan gebruik van alleen deel b en is je investering €299,- excl. btw. De opzet van de verdiepingsmodule inclusief het oefendagdeel, is zodanig opgezet dat het rekening houdt met jouw communicatiestijl.

Data en locaties in 2018 van 10.00 tot 16.00 uur:

Editie 6: woensdag 26 september 2018 nabij Amsterdam
(3 dagdelen van 9.00 tot 20.00 uur)
De locatie is een van de snelste lemsteraken van het land: het vorstelijke zeilschip De Grote Jager. Vergeet de tijd, verleg je koers en kies samen het ruime sop vanuit de vesting Muiden. Gratis parkeergelegenheid.

 

 

Editie 4a: zaterdag 13 oktober 2018 nabij Assen
De locatie is Hotel Bitter en Zoet in Veenhuizen, een verbouwd hospitaal met zonneterras en tuin.  Gratis parkeergelegenheid.

 

Editie 5a: donderdag 29 november nabij Den Bosch

Conferentiecentrum Abdijhof in Nieuwkuijk is gevestigd op het terrein van de middeleeuwse voormalige abdij Mariënkroon. Rust en natuur zijn alom aanwezig en de locatie heeft een rijke geschiedenis. Centraal gelegen aan de A59 en gratis parkeergelegenheid.

 

Oefendagdeel van 13.30 tot 16.00 uur:

Editie 3b: vrijdag 2 november 2018 nabij Utrecht
De locatie is Landgoed Drakenburg in Baarn. Een lommerrijk landgoed met een rijke geschiedenis die uitnodigt tot aandacht voor dat wat belangrijk is. Tijdens de break kunt u wandelen rond de natuurvijver. Goed bereikbaar via de A1 en de A27. Gratis parkeren op eigen terrein.

 

Editie 4b: zaterdag 15 december 2018 nabij Assen
De locatie is Hotel Bitter en Zoet in Veenhuizen, een verbouwd hospitaal met zonneterras en tuin. Gratis parkeergelegenheid.

 

Editie 5b: donderdag 10 januari 2019 nabij Den Bosch

Conferentiecentrum Abdijhof in Nieuwkuijk is gevestigd op het terrein van de middeleeuwse voormalige abdij Mariënkroon. Rust en natuur zijn alom aanwezig en de locatie heeft een rijke geschiedenis. Centraal gelegen aan de A59 en gratis parkeergelegenheid.

 

 

Heb je interesse in deze verdiepingsmodule De juiste vragen stellen; het lijkt zo simpel? Schrijf je dan hier in.

Meer informatie
Wil je meer informatie? Of wil je deze verdiepingsmodule in-company organiseren? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

* Grand Thorton Commissarissen benchmarkonderzoek 2016-2017 dl II

Reacties zijn gesloten.